SKÆRMBRUG KORT FORTALT
Hvad er nyttig viden om børn og unges hjerner, når vi skal forstå den betydning skærmbrug kan have?
- Det er en sårbar periode. Hjernen er plastisk en stor del af livet, men den gennemgår en hel del flere ændringer i denne periode fra barn og gennem teenagealderen, sammenlignet med voksnes hjerner.
- Vigtige forbindelser mellem forskellige hjerneområder færdigmodnes bl.a. områder der har betydning for vores belønningssystem, opmærksomhed, områder hvor vi regulerer vores følelser, områder af betydning for at kunne impuls hæmme samt eksekutive funktioner som f.eks. arbejdshukommelse.
Vi skal nuancere hvad vi mener, når vi taler om skærmtid?
Kun at tale om at se skærm er lige så uklart som at sige man går i fitness. Der er nemlig stor forskel på hvilken motion og hvor meget der egentlig bliver lavet i fitnesscenteret. Så i stedet bør man fokusere på følgende detaljer
- Varighed af skærmtid
- Hvad skærm tiden bruges på: Spil, SoMe, chat, flere medier på én gang,lektier
- Typen af skærmtid: uddannelse/læring, hvile/afslapning eller passivt brug som f.eks. scrolle på SoMe.
- Er det tæt på sengetid, hvor vi ellers skal have kroppen til at falde til ro?
- Hvad er skærmtiden i stedet for? Leg, fysisk aktivitet, fysisk samvær, lektier, arbejde, pause.
Hvad er godt at vide?
- Vi kender fortsat ingen årsagssammenhænge mellem bestemt skærmbrug og forværring psykisk hos børn og unge. Der ses dog stærke associationer mellem et højt forbrug samt forbrug af bestemte sociale medier og at børn og unge selv udtrykker flere negative psykiske symptomer.
- Vi ser at børn og unge med højt forbrug af internettet, har samme strukturelle forandringer i hjernen som andre former for misbrug.
- Vi ser, at en stor udfordring er, at man frygter at være udenfor hvis man ikke er online på sociale medier.Samtidig viser små forsøg, at en fælles indsats f.eks. i skoleklasser gør det lettere sammen at nedsætte forbruget af passiv skærmtid.
- Da et højt skærm forbrug kan ligne andre former for misbrug, skal man huske at det er hårdt at skære ned og ændre vaner.
- Når der i børn og unge fortsat er en hjernemodning i gang, er de derfor i en øget risiko for at blive ekstra påvirket af alle former for distraktioner, der giver hurtig belønning.
- Der er en reel risiko for at det påvirker ens børns udvikling af opmærksomhed, impulskontrol, behov for hurtig belønning, arbejdshukommelse og indre håndtering af følelsesliv.
Gode steder at få rådgivning:
- Børns vilkår ”skærmguiden”. Konkrete anbefalinger til skærm lavet ud fra aldersgrupper
- Genvej.org : Redskaber til forældre om alt det digitale liv børn har og hvad man kan gøre
- Red barnet ”slet det” giver støtte til de børn der har oplevet digital grænseoverskridende oplevelser online.
- Skærmsund barndom: Gode råd og formidling til at støtte op om fælles indsats omkring at nedsætte brugen af skærm